Zatrucie pleśnią, czyli mikotoksykoza, w najcięższych przypadkach może prowadzić do śmierci. Do zatrucia dochodzi najczęściej na skutek spożycia skażonej żywności. Przeczytaj, jak postępować w przypadku zatrucia i jak mu zapobiegać!
Mikotoksyny najczęściej dotykają warzyw, owoców, ziaren zbóż, pieczywa. Nie wystarczy odkroić kawałka, na którym pojawiła się pleśń, ponieważ skażony może być cały produkt. Jego spożycie grozi zatruciem pokarmowym, którego objawy są niespecyficzne – obejmują ból brzucha, wymioty, biegunkę, zmęczenie, bóle stawów, czy zawroty głowy, Toksyny pleśni mogą prowadzić do rozwoju alergii i wielu chorób układu oddechowego, wątroby, jelit, układu nerwowego. Jak rozpoznać zatrucie pleśnią?
Zatrucie pleśnią – jak leczyć?
Zatrucie pleśnią rzadko ma ostry przebieg. Najczęściej pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego – nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka. W przypadku łagodnego zatrucia należy podać choremu węgiel aktywowany, który wiąże toksyny i ułatwia ich usuwanie z organizmu. Jeśli nie masz pewności, czy to wystarczy, umów się na rozmowę z lekarzem. Nie musisz wychodzić z domu, rozwiązaniem jest konsultacja lekarska online. Zatrucie pleśnią może spowodować ogólne osłabienie, a nawet problemy z pamięcią i koncentracją. W takiej sytuacji warto pozostać kilka dni w domu.
Jeśli potrzebujesz L4, umów się rozmowę z lekarzem, który wystawi ci e-zwolnienie online. Zazwyczaj kilka dni wystarczy, by wrócić do formy. Gdy objawy nasilają się, a chory czuje się gorzej, należy udać się do szpitala. Ostre zatrucie pleśnią może doprowadzić do zgonu. Szczególnie niebezpieczne jest dla dzieci oraz osób starszych.
Zatrucie pleśnią – zapobieganie
Pleśń jest wszechobecna i każdy jest narażony na kontakt z nią, dlatego ogromne znaczenie ma prewencja, czyli zapobieganie zatruciom. To przede wszystkim przestrzeganie zasad higieny i prawidłowe przechowywanie żywności. Nadpsutą żywność należy wyrzucać, warzywa i owoce dokładnie myć, a produktów dotykać zawsze czystymi rękami. Trzeba przechowywać je zgodnie z zaleceniami producenta i nie można ich jeść po terminie ważności.
Niezbędne jest systematyczne czyszczenie lodówki i regularne dezynfekowanie blatów w kuchni. Aby uniknąć rozwoju pleśni w domu, należy często wietrzyć mieszkanie. Warto pamiętać, że pleśń nie ginie pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego obróbka cieplna produktów dotkniętych toksyną nie będzie skuteczna.
Zatrucie pleśnią – co jeszcze warto wiedzieć?
Na podstawie samych objawów często trudno stwierdzić, co jest przyczyną zatrucia. Jeśli podejrzewasz, że odpowiedzialna za złe samopoczucie może być pleśń, warto wykonać badania laboratoryjne mykologiczne. Na ich podstawie lekarz może zaordynować podawanie leków przeciwgrzybiczych. Ciągła ekspozycja na toksyny pleśni niejednokrotnie doprowadza do rozwoju alergii (wdychanie pleśni), co wymaga leczenia. W takim przypadku konieczna jest diagnostyka i dobranie skutecznych leków. Kolejne opakowania środków przeciwalergicznych otrzymasz, realizując e-receptę online.
Zatrucie pleśnią o ciężkim przebiegu zdarza się rzadko. Kluczowe jest przestrzeganie zasad higieny i odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych, a także likwidowanie źródeł wilgoci w domu.