Symptomy rozwolnienia osłabiają organizm, a także prowadzą do odwodnienia. Wobec tego osoby, które zostały dotknięte tą przypadłością, powinny zrobić wszystko, by się wzmocnić. Dlatego tak istotna jest kwestia diety, ponieważ zrezygnowanie z jedzenia w obawie przed nasileniem dolegliwości to najgorsze, co może zrobić chory. Podpowiadamy, co powinno znaleźć się na talerzu w trakcie takiej dolegliwości jak biegunka – co jeść, by szybciej wrócić do zdrowia?
Czym jest biegunka?
Biegunka to przypadłość, która charakteryzuje się częstym oddawaniem stolca o luźnej konsystencji (półpłynnej, płynnej lub wodnistej). Przy tym wypróżnienia powinny występować częściej niż 3 razy w ciągu doby. Symptomy zwykle ustępują samoistnie, ale jeśli tak się nie stanie, konieczna jest konsultacja lekarska online. Dodatkowymi objawami, jakie mogą się pojawiać, są na przykład gorączka, ból brzucha, nudności i wymioty. Takie dolegliwości skutecznie zniechęcają do przyjmowania pokarmów. Warto jednak pamiętać, jak niebezpieczna może być biegunka. Co jeść i pić w trakcie jej trwania jest kluczowe dla szybkiego powrotu do zdrowia.
Rodzaje i przyczyny biegunki
Biegunka może być wywoływana przez różne czynniki. Najczęściej do zakażenia dochodzi w wyniku zjedzenia warzyw lub owoców, na których bytują patogeny. Dolegliwości wywołują toksyny pochodzenia bakteryjnego lub wirusowego. Inne przyczyny biegunki związane są z nieświeżym jedzeniem, alergią pokarmową lub nietolerancją laktozy. Może wystąpić w wyniku stresu lub chorób takich jak różnego rodzaju zapalenia jelit, nadczynność tarczycy, a nawet świadczyć o pojawieniu się niektórych nowotworów.
Jakie są rodzaje biegunki?
Przypadłość klasyfikowana jest ze względu na wywołujący ją czynnik oraz mechanizm. Jednak najczęściej stosowane rozróżnienie dotyczy czasu jej trwania. Z tego względu mówimy o:
- ostrej biegunce, trwającej maksymalnie 14 dni;
- uporczywej biegunce, której objawy utrzymują się powyżej 14 dni;
- przewlekłej biegunce, która trwa powyżej 30 dni.
Biegunka – co jeść, gdy masz ten problem?
Jeśli pojawia się biegunka, „co jeść” jest pytaniem bardzo istotnym. Przy ostrej biegunce ochota na jedzenie mija, zwłaszcza jeżeli jej przyczyną było zatrucie spowodowane spożyciem toksyn bakteryjnych lub innych patogenów. Mimo wszystko nie można zrezygnować z posiłków, trzeba jednak odpowiednio zmodyfikować jadłospis. Powinny być lekkostrawne, oparte przede wszystkim na produktach bogatych w skrobię. Można jeść m.in. biały ryż (na przykład kleik ryżowy), makaron, kasze (na mannę), a także białe pieczywo. Później można włączyć do niego również chude mięso, delikatny bulion drobiowy czy warzywne papki. Warto dostarczać organizmowi naturalnych probiotyków, które odbudowują florę bakteryjną jelit. W tym wypadku polecane są jogurty i kefiry, zawierające żywe kultury bakterii. W czasie biegunki można jeść także banany. Są bowiem bogate w potas, pierwiastek tracony podczas wypróżnień. Posiłki powinny gotowane na wodzie lub parze, pieczone lub duszone – bez wcześniejszego smażenia.
Kiedy zacząć jeść przy biegunce?
Podczas trwania biegunki należy zacząć od nawodnienia, które w pierwszej fazie musi być intensywne. Po kilku godzinach można zjeść pierwszy posiłek. Porcje powinny być niewielkie, by nie obciążały układu trawiennego. Należy jeść w odstępie 2-3 godzin. W tym czasie warto obserwować reakcje organizmu. Jeśli są niepokojące, trzeba udać się do lekarza. Być może konieczne będzie farmakologiczne leczenie biegunki i e-recepta online od specjalisty.
Nie można dopuścić do odwodnienia!
W przypadku biegunki nie można dopuścić do odwodnienia, ponieważ to największe zagrożenie związane z tą przypadłością. Należy stosować płyny nawadniające dostępne w aptece bez recepty. Natomiast w warunkach domowych sprawdzi się przegotowana woda i elektrolity. W takim wypadku można sporządzić domowy roztwór z wody zawierającej niewielką ilość sodu (sodę oczyszczoną), soli oraz dodatku cukru. Warto dużo odpoczywać oraz poprosić o zwolnienie lekarskie online.
Dieta przy biegunce – czego unikać?
Jeśli pojawi się biegunka, „co jeść” to równie ważne pytanie jak to, „czego unikać”. Aby złagodzić objawy ze strony układu pokarmowego, z diety należy wyeliminować następujące składniki:
- pełnoziarniste pieczywo;
- grube kasze (gryczana, pęczak);
- wszystkie produkty zawierając błonnik pokarmowy;
- ostre przyprawy;
- surowe warzywa i owoce (warto je ugotować lub upiec, a później zetrzeć na papkę);
- nabiał o dużej zawartości tłuszczu (mleko, sery pleśniowe, żółte, sery topione);
- gazowane napoje, kawa, herbata, alkohol.
Jeśli doskwiera ci opisany problem, musisz wiedzieć, że jedzenie i picie jest niezwykle ważne w odzyskaniu pełni zdrowia. Dlatego warto dowiedzieć się, jak powinna wyglądać dieta, a także jakich produktów nie stosować podczas biegunki. Przede wszystkim trzeba jeść lekko i zapewnić odpowiednią podaż wody.